Öğretmenler Günü Etkinliklerinde Musiki Muallim Mektebi'nin 100. Yılı Kutlandı

24 Kasım Öğretmenler Günü münasebetiyle, Üniversitemiz Eğitim Fakültesi ve Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından “24 Kasım Öğretmenler Gününe 100 Yıllık İmza: Musiki Muallim Mektebi” temalı etkinlik düzenlendi.  Sergi, konser, şiir dinletisi ve halk oyunları gösterisinin yer aldığı etkinliğe akademik ve idari personelimiz ile öğrenciler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan etkinlik Eğitim Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Erman Yükseltürk’ün konuşmaları ile devam etti. Prof. Dr. Erman Yükseltürk, “Değerli dekanlarım, kıymetli meslektaşlarım ve sevgili öğretmen adaylarımız. Bugün burada, hep birlikte Öğretmenler Günü ve Musiki Muallim Mektebinin 100. Yılı vesilesiyle toplandık. Bu özel günde, öğretmenlerimizin toplumumuzdaki hayati rolünü bir kez daha hatırlamak, onlara olan minnettarlığımızı dile getirmek ve öğretmenlik mesleğine olan sevgimizi paylaşmak için bir araya geldik. Öğretmenlik; bir insanın hayatına yön verme, ona ilham olma ve onun potansiyelini keşfetmesine yardımcı olma gücüne sahip olan yüce bir meslektir. Bu yolculukta, bilgi sadece bir araçtır; asıl olan, insanı insan yapan değerlerle onu buluşturmak, onun hayatına dokunmaktır. Bugün, başta şehit öğretmenlerimiz ve ebediyete irtihal etmiş öğretmenlerimiz olmak üzere, tüm öğretmenlerimizi saygı ve rahmetle anıyor, onlara duyduğumuz derin minnettarlığı bir kez daha ifade ediyoruz. Öğretmenlik; sadece bir meslek değil, bir tutku, bir sorumluluktur. Geleceğimizin mimarları olan öğretmen adaylarımız, sizler de bu kutsal görevi yerine getirecek, toplumu aydınlatacak, insanlara umut olacaksınız. Hepinizin, büyük bir özveri ve sevgiyle mesleğinizi icra edeceğinize olan inancımız sonsuzdur. Bu özel günde, öğretmenlerimizi ve gelecekteki öğretmenlerimizi kutlamak, onları onurlandırmak bizler için büyük bir gurur kaynağıdır. Hep birlikte, öğretmenlik mesleğinin ne denli değerli olduğunu bir kez daha hatırlayarak, bu anlamlı günü coşkuyla kutlayalım.” diye konuştu.

Eğitim Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Erman Yükseltürk’ün konuşmalarının ardından Kırıkkale Üniversitesi mezunu öğretmenlerin, kısa video gösterimine geçildi.

Video gösteriminin ardından Mozart’tan Bir Küçük Gece Müziği, Brahms’tan Macar Dansı ve Neşet Ertaş’tan Yalan Dünya adlı eserler Güzel Sanatlar Fakültemiz Oda Orkestrası tarafından icra edildi.

İkinci bölümde ise Musiki Muallim Marşı, Öğretmen Marşı, İleri Marşı Güzel Sanatlar Fakültesi Müzikoloji öğrencilerimiz tarafından seslendirildi.

Müzik ziyafetinin ardından Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcımız Dr. Öğr. Üyesi İdris Çakıroğlu’nun “Arşiv Belgeleriyle Musiki Muallim Mektebi” başlıklı sunumuna geçildi. Dr. Öğr. Üyesi İdris Çakıroğlu, “Sayın dekanlarım, dekan yardımcılarım, değerli hocalarım, kıymetli öğrenciler. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün öğretmenlerimizin öğretmenler gününü kutlarım. Şehit Aybüke öğretmenimizi de rahmetle anmak istiyorum. Musiki mualim mektebi 1 Kasım 1924 tarihinde Cebeci’de 12 öğrencisi ile eğitim-öğretim hayatına başlamış bir okuldur. Cumhuriyetin ilk yıllarında kurulan bu okul lise ve orta dereceli okullarla muallim mektepler müzik öğretmeni yetiştirmek amacıyla kurulmuştur. Bu okul Gazi Üniversitesi Müzik Eğitimi Bölümü çatısı altında varlığını halen sürdüren bir okuldur.  Okul 1924 yılından önce yani 1928 yılında ilan edilen Harf İnkılabından önce kurulduğu için bu okulun öğretmen kadrosunu arşiv belgeleri üzerinden size anlatmak istiyorum.  Burada amacım hem arşiv belgelerinin önemini göstermek hem de musiki muallim mektebinin ilk öğretmen ve memur kadrosu hakkında sizlere bilgi vermek. Esas önemli nokta ise kurumlarımızın tarihini yazacaksak burada arşiv belgelerinin önemini sizlere anlatmak. “dedi.
Konuşmaların ardından Melek Çakıroğlu, Cahit Külebi’nin Köy Öğretmenleri şiirini; Ayşegül Yılmaz, Ceyhun Atuf Kansu’nun Dünyanın Bütün Çiçekleri şiirini; Tuğçe Fidan ise,  Mustafa Nejat Sefercioğlu’nun Ben Öğretmen Olmak İstiyorum şiirini seslendirdi.
Şiir dinletesinin ardından Üniversitemiz öğrencilerinin Halk Oyunları Gösterisine geçildi.

Program, Gazete arşivini paylaşan Mustafa Gedik’e, Güzel Sanatlar Fakültesini temsilen Doç. Dr. Akın Kumtepe ve Dr. Öğr. Üyesi Pelin Esmergül’e; Eğitim Fakültesini temsilen Dr. Öğr. Üyesi Suphi Güneş Alemdar ve Dr. Serhat Altıok’a teşekkür belgesinin verilmesi ve Arşiv Sergisi’nin gezilmesiyle sona erdi.